Започнете го утрото со еден прекрасен доручек. Мирис на лиснато тесто и нутела низ вашиот дом, кој сигурно ќе намами некој од соседите да ви се појави на врата и да ви посака добро утро. Пречекајте го со слатко парче љубов.

Лиснати ролнички со нутела и лешници

By Гастронаут Published: October 14, 2015

    Започнете го утрото со еден прекрасен доручек. Мирис на лиснато тесто и …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Ако користите смрзнато лиснато тесто, прво нешто треба да направите е да го оставите околу половина час на собна температура.
    2. 2.Тестото не треба да биде ниту премногу меко, ниту претврдо. Ако се лепи можете да го посипете со малку брашно.
    3. 3.Нутелата ставете ја во миркобранова печка да се стопи. Додадете го екстрактот од ванила и промешајте.
    4. 4.Земете еден лист од лиснатото тесто. Премачкајте го со нутела, но не и на краевите.
    5. 5.Преку нутелата наросете од изренданите лешници (или бадеми).
    6. 6.Внимателно направете ролат, без ништо да ви истече.
    7. 7.Премачкајте го тестото со стопен путер. Со тенок нож исечете ролнички.
    8. Подготовка и финален резултат8.Печете на висока температура, не повеќе од 15 минути. Послужете со кафе или чај.