Ја имaвме честа да го пробаме новиот кајмак Президент, кој не инспирираше да направиме еден интересен рецепт. Домашни лиснати триаголници кои ги наполнивме со млад кајмак и добивме совршен резултат. Ја имате и вие нашата препорака да ја пробате оваа комбинација.

Лиснати триаголници со кајмак

By Мигусто Published: January 15, 2014

  • Prep: 45 mins
  • Cook: 30 mins
  • Ready In: 1 hr 15 mins

Ја имaвме честа да го пробаме новиот кајмак Президент, кој не инспирираше …

Ingredients

Instructions

  1. Измесено тесто1.Помешјате ја водата заедно со млекото, додадете брашно, сол и јајце и месете се додека не добиете фино, еластично тесто. Свиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер барем поливина час да одмори.
  2. Поделени топчиња и расукување2.Тестото поделете го на 4 топчиња и секое топче расукјате го во не многу голем круг.
  3. Премачкување со путер3.Секое расукано топче намачкајте го со растопен путер.
  4. Слоевито тесто4.Расуканите топчиња ставете ги едно врз друго, внимавајќи последното расукано топче да не биде премачкано со растопен путер.
  5. Уште едно расукување5.Вака подготвеното тесто ставете го 15 минути во фрижидер. Потоа, расукајте го во голема кора.
  6. Виткање во ролат6.Целата расукана кора премачкајте ја повторно со омекнат путер и кората свикајте ја во ролат. Ролатот ставете го 15 минути во фрижидер.
  7. Исечкан ролат7.Стврднатиот ролат исечете го на парчиња со дебелина од околу 5 мм.
  8. Расукување на парченцата8.Секое парче малку расукајте го и превртете го наопаку.
  9. Ставање кајмак9.Во средината, ставете 1 лажичка кајмак.
  10. Триаголник превртен наопаку10.Секое парче наполнете го со кајмак ии затворете го во форма на триаголник. Со прсти, притиснете ги каревите за да не се одлепат при печење.
  11. Триаголници спремни за печење11.Сите триаголници превртете ги наопаку и ставете ги врз хартија.
  12. Испечени триаголници12.Триаголниците печете ги во загреана рерна, на 220 степени, околу 30 минути. Добар апетит!