Ова е рецепт кој го подготвувале нашите баби и кој навистина во себе го содржи вкусот на традицијата. Едноставен и лесен за подготвување,особено интересен за сите оние сто сакаат да ги сочуваат од заборав насите стари рецепти. Може да се послужи како прилог или дополнување на главното јадење. Рецепт на Татјана Докузова.
Макало
By February 27, 2013
Published:- Prep: 10 mins
- Cook: 15 mins
- Ready In: 25 mins
Ова е рецепт кој го подготвувале нашите баби и кој навистина во себе го …
Ingredients
- 2 лути везени пиперки (по вкус може и благи)
- 2-3 чешниња лук
- 1 рака ореви
- 2-3 лажици доматно пире
- малку масло за готвење
- малку сол
Instructions
- 1.Сувите пиперки се потпекуваат, па потоа се дробат или кршат во подлабока земјена чинија. Се додава исечканиот лук и оревите.
2.Се додава малку сол и се толчи смесата со дрвен толчник, се додека смесата не се изедначи.
3.Се додава доматено пире две-три лажици, се меша добро и се попарува со врело масло.
- 4.Бидејки смесата е погуста се разредува со врела вода до саканата густина.
- Cuisine: Сосови
- Course: Без термичка обработка
- Skill Level: Едноставна