Сте пробале ли некогаш да го подготвите спанаќот без многу подготвување (мнооогу е поздрав вака)? А сте пробале ли да го искомбинирате со малку пилешко месо и некои макарончиња? Повеќе од прекрасно, веерувајте ни!

Макарони со пилешко и спанаќ

By Гастронаутка Published: March 21, 2014

    Сте пробале ли некогаш да го подготвите спанаќот без многу подготвување …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Сварете ги макароните согласно упатствата на пакувањето. Добро исцедете ја и тргнете ја на страна.
    2. исечкано пилешко месо2.Исечкајте го пилешкото месо на парчиња, зачинете го со сол и црн пипер, а потоа ставете ги да се пржат во подлабоко тавче во кое сте ги загреале маслиновото масло и путерот.
    3. пржено пилешко месо3.Пржете неколку минути од едната страна (без мешање) а потоа превртете ги мевцата и пржете додека не добијата убава боја и не омекнат во средината.
    4. пржење на лукче4.Извадете го месото од тавчето, а потоа ставете го лукот, пропржете околу 30 секунди и додадете го виното или супата од кокошка. Оставете ја смесата да се вари на умерен оган додека не се намали скоро половина во волуменот.
    5. додавање на спанаќ и домати5.Кога добро ќе изврие, изгасете го оганот, додадете ги ливчињата спанаќ и доматите исечкани на половина, потоа пилешкото месо (заедно со сосот кој се собрал во чинијата) и на крајот макароните. Испрскајте со тенки ливчиња пармезан и се добро промешајте.
    6. паста во чинија6.Послужете веднаш и декорирајте со дополнителни ливчиња пармезан (ние го користевме нашето Пекорино и беше одлично)