Одличен во комбинација со утринското кафе или чај за појадок, за десерт по ручек или за попладневна закуска во друштво со пријателите. Колач со мак кој плени со својот вкус.

Маков колач

By Тетка Биберче Published: February 3, 2013

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 30 mins
  • Ready In: 50 mins

Одличен во комбинација со утринското кафе или чај за појадок, за десерт …

Ingredients

Instructions

  1. Матење на јајцата со маслото за готвење1.Во поголем сад, со помош на мискер, изматете ги јајцата заедно со маслото за готвење.
  2. Матење на шеќер во смесата2.Во смесата додадете го млекото и шеќерот.
  3. Матење на мак во смесата3.Додадете го и ситно мелениот мак.
  4. Матење на брашно во смесата4.Брашното измешајте го со прашокот за пециво и додадете го во смесата. Матете се додека не добиете хомогена смеса.
  5. Истурање на смесата во тава за печење5.Тавата за печење намачкајте ја со путер и истурете ја подготвената смеса.
  6. Испечен колач6.Печете во загреана рерна, на 200 степени, околу 30 минути.
  7. Сечење на колачот на два дела7.Оставете го малку да се олади, и со помош на голем нож (или конец) пресечете го тестото на надолж.
  8. Пресечен колач8.Премачкајте го со мармалад со вкус по желба и вратете го колачот во тавата за печење.
  9. Премачкан со чоколадо9.На пареа, растопете го чоколадото, додатете путер и млеко и премачкајте го колачот.
  10. Сервиран колач10.Оставете го да се олади, пресечете го на коцки и сервирајте го.