Повторно нешто страшно вкусно и по малку необично од нашата кујна. Ваше е само да изберете дали ќе го приготвите веднаш или за 5 минути :). Добар апетит!

Медитеранска пита

By Мигусто Published: June 8, 2013

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 30 mins
  • Ready In: 1 hr 40 mins

Повторно нешто страшно вкусно и по малку необично од нашата кујна. Ваше е …

Ingredients

Instructions

  1. Тесто за медитеранска пита1.Од состојките за подготовка на пита замесетемеко тесто. Покријте го со крпа и оставете го на топло да нарасне (барем дупло).
  2. Посипување со рузмарин и лук2.На набрашнета површина, тесто расукајте во голема округла кора. Намачкајте ја со маслиново масло, посипете со рузмарин и сув лук.
  3. Сечење на лентички3.Со помош на ноже за сечење пица, надолж, исечете лентички (со иста ширина.
  4. Ролување на лентичката4.Земете една лентичка и свиткајте ја во ролат.
  5. Втора лента5.Ставете ја на почеток на другата лента и продолжете да ја виткате лентата во ролат.
  6. Ролат од тесто6.Постапката повторете ја со останатите ленти тесто.
  7. Свиткано тесто7.Кога веќе ќе ви биде тешко да го виткате тестото во ролат, тестото оставете го на набрашнета повриша и лентите виткајте ги околу.
  8. Пита спремна за печење8.Во меѓувреме, рераната загрејте ја на 200 степени. Питата оставете ја на топло (додека се загрева рерната) малку дан нарасне.
  9. Медитеранска пита9.Непосредно пред печење, намачкајте ја со жолка и оставете ја да се пече околу 20 до 30 минути. Добар апетит!