Еден од најпознатите грчки десерти, колачиња кои најчесто се подготвуват за големи празници и слави. По вкус многу слични на урмашици, но со повеќе медитерански шмек поради, циметот и каранфилчето.
Меломакарона
By May 27, 2013
Published:- Prep: 15 mins
- Cook: 30 mins
- Ready In: 45 mins
Еден од најпознатите грчки десерти, колачиња кои најчесто се подготвуват …
Ingredients
- 1 кг брашно
- 200 г гриз
- 50 г шеќер во прав
- 400 мл масло за јадење
- 180 мл маслиново масло
- 400 мл сок од портокал (свежо цеден)
- 3 лажички цимет
- 1 лажичка каранфилче
- 1 лажичка морско оревче
- 1 лажица сода бикарбона (или прашок за пециво)
- 1 ½ кора од портокал
- состојки за сирупот
- 500 мл вода
- 800 г шеќер
- 150 г мед
- 3 стапчиња цимет
- 5 парченца каранфилче
- ½ рендана кора од портокал
Instructions
- 1.Во поголем сад измешај ги сите состојки за подоготовка на тестото. Со рака месете додека смесата не се изенадачи.
- 2.Во меѓувреме загрејте ја рераната. Од смесата со раце формирајте колачиња. ( од оваа смеса излегуваат околу 60 колачиња). Наредете ги во плех обложен со хартија за печење.
- 3.Печете 20 минути на 180 степени. Откако ќе се испечат топли се ставаат во веќе подготвениот сируп, кој се подготвува исто како и шербет. (Сите состојки ставете ги во сад на оган и варете се додека смесата не проврие. )
- 4.Колачињата треба да постојат пет до седум минути во сурупот кој крчна на тивок оган. Потоа се вадат и се наросуваат со мелено оревче.
- Cuisine: Десерт
- Course: Комбинација
- Skill Level: Едноставна