Шарени, весели и многу декоративни, а да не спомнувам дека се и прекрасен додаток на утринското или попладневното кафе! Ние со овие колачиња ги изненадивме нашите пријатели, а сега е ред на вас….

Мермерни колачиња

By Мигусто Published: January 3, 2013

    Шарени, весели и многу декоративни, а да не спомнувам дека се и прекрасен …

    Ingredients

    Instructions

    1. Подготвено тесто1.Добро се матат путерот и шеќерот, а потоа се додава јајцето, брашното, прашакот за пециво и ванилиниот шеќер, и се добро се замесува додека не се добие глатко тесто.
    2. Црно и бело тесто2.Тестото се дели на две половини, едната се трга настрана, а во другата се додава какаото и се меси се додека не се изедначи масата (да стане многу темна).
    3. Свиткан ролат од двете кори3.Од двете половини се расукуваат кори, се ставаат една врз друга и се виткаат заедно во ролат. (Ако одоздола се стави темната кора, колачињата ќе излезат темни, со бели шарки, а ако одоздола е светлата кора, колачињата ќе имаат светла основа и темни шарки-што е поубаво, по мене).
    4. Формирање на топчињата4.Од добиениот ролат се сечат кришки (секоја да тежи 13-15 гр) и се валкаат со раце додека не се добие убава кружна форма и додека шарите не се потенцираат. (Колку повеќе ги тркалате во раце, толку повеќе шарите ќе се изедначуваат, така што не треба многу).
    5. Топчиња спремни за печење5.Добиените топчиња (можете малку да ги сплескате) се редат на тавче од рерна врз хартија за печење.
    6. Испечени мермерни топчиња6.Се печат во загреана рерна, на 180 степени, околу 15 минути.