Вкусен за појадок и лесен за ужина … Милибродот е широко познат, подготвуван и омилен  во скоро сите македонските домаќинства. И на мама Лиле и е омилен десерт, па еве една нејзина варијанта…. 

Милиброд лепеза

By Мама Лиле Published: December 28, 2012

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 20 mins
  • Ready In: 50 mins

Вкусен за појадок и лесен за ужина ... Милибродот е широко познат, …

Ingredients

Instructions

  1. Подготовка на тестото1.Во пластичен сад, измешајте го брашното заедно со 1 коцка квасец, 3 јајца, 4-5 лажици шеќер, малку сол и млеко онолку колку што е потребно за да се добие не многу меко тесто (околу 200 мл).
  2. Стасано тесто2.Тестото намачкајте го со тенок слој масло и оставете го да нарасне околу половина до еден час.
  3. Тесто поделено на 3 дела3.Стасаното тесто поделете го на три дела (секој дел тежи околу 450 г) и повторно оставете ги уште десетина минути да се одморат .
  4. Филување4.Секое топче исукајте го во правоаголна форма и неполни 2/3 од кората намачкајте ја со фил по желба (џем, суво грозје, суви смокви или афион).
  5. Засечено тесто5.Краевите на кората т.е. останатата 1/3 од кората, засечете ја надолж.
  6. Свиткано тесто6.Свиткајте ролатот така што исечените делови да се најдат горе.
  7. Милиброди спремни за печење7.Ролатите ставете ги во тава за печење, обложена со хартија и се оставете да нараснат. Премачкајте ги со јајце и посипете ги со малку шеќер или чурек, сусам...
  8. Испечен милиброд8.Вака припремените ролати печете ги на 190 степени, околу 20-тина минути или се додека не добие златно-кафена боја.