Пред некој ден си купивме нова книга кувар и првото нешто кое си ветивме дека ќе го пробаме е токму ова. Торта Мисисипи која излезе феноменално. Ви гарантираме ќе има и нови рецепти, зошто куварчето е прекрасно.

Мисисипи торта

By Тетка Биберче Published: July 4, 2013

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 60 mins
  • Ready In: 1 hr 20 mins

Пред некој ден си купивме нова книга кувар и првото нешто кое си ветивме …

Ingredients

Instructions

  1. Тесто1.Измешајте го брашното, какаото и шеќерот во прав. Додадете го исечканиот путер, јајцето и малку водата и месете се додека не добиете фина смеса. Завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер барем 1 час.
  2. Исукано тесто2.Одмореното тесто, расукајте го во кружна форма, малку поголема од калапот за печење.
  3. Префрлување на тестото во калапот3.Калапот за печење добро намачкајте го со путер. Со помош на сукало, префрлете го тестото врз калапот.
  4. Тесто во калап4.Отстранете го вишокот тесто од страните, но сепак оставете малку повеќе тесто бидејќи при печење се собира. Со виљушка, избоцкајте го за да не нарасне при печење.
  5. Тесто спремно за печење5.Во загреана рерна, на 190 степени, печете го тестото 15 минути. Во меѓувреме, подгответе го филот.
  6. Подготовка на филот6.Фил: со миксер, изматете го омекнатиот путер заедно со шеќерот.
  7. Додавање на јајце во филот7.Додадете ги јајцата, едно по едно и матете се додека не се соедни смесата.
  8. Додавање на чоколадо во филот8.Накрај, додадете ја павлаката за готвење и растопеното темно чоколадо, какаото и матете се додека не добиете фина смеса.
  9. Истурање на филот врз испеченото тесто9.Подготвениот фил истурете го врз топлата испечена кора и печете ја тортата околу 45 минути на 130 степени.
  10. Шлаг врз тортата10.Белките изматете ги со малку сол. Додавајте го шеќерот и матете се додека не добиете густ шлаг. Шлагот, со лажици, ставајте го врз испечената и добро оладена торта.
  11. Ставање на шлаг врз тортата11.По желба, наместо шлаг од белки, можете да изматите и слатка павлака.
  12. Мисисипи торта12.Тортата оставете ја да се олади, пресечете ја, наросете малку рендано чоколадо и сервирајте ја. Добар апетит!