Наан е едно од главните јадења во традиционалната индиска кујна, кое најчесто се служи со различен тип на варива.  Наликува на домашна тортиља, но зачините како коријандерот и лукчето му даваат многу побогат и попикантен вкус.

Наан - индиски леб

By Гастронаут Published: August 9, 2013

    Наан е едно од главните јадења во традиционалната индиска кујна, кое …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во сад ставете го брашното, солта, прашокот за пециво, шеќерот и исечканото бело лукче.
    2. 2.Во друга чинија измешајте го млекото и зејтинот. Течноста потоа етапно додавајте ја во брашното со нежно мешање.
    3. 3.Месете 5 до 8 минути. Додадете малку брашно ,ако тестото стане премногу лепливо.
    4. 4.Добро измесенете го тесто, ставете го во намастен сад. Покријте го со крпа и оставете го 10 до 15 минути.
    5. 5.Тестото разделете го во 4 до пет делови.
    6. 6.Со рака растегнете го да биде со дебелина од еден од два сантиметри. Посипете го со коријандер и притиснете го.
    7. 7.Печете во грил тава, од двете страни не повеќе од 3 минути, додека не добие фина боја и малку не набабри.
    8. Традиционален индиски наан8.Кога е готово, премачкајте го со путер.