По пеколниот период, Македонија ја зафаќа енормно заладување на времето со драстично намалување на температирата. Според светските метеролошки сервиси, Македонија и регионот ќе бидат подложни на студена ледена маса, проследено со драстично намалување на температурата. Температурите ќе бидат несвојствени за овој период од годината и во следните денови ќе се движат во надолна линија.

Нестабилното време започна од Скопје на 19.07, а ќе трае до 24.07, и тоа највеќе ќе се почувствува во попладневните часови, по 18 часот. Веќе од среда се очекува намалување на температурата низ цела Македонија, особено Куманово (25.07), од каде продолжува во Струмица (26.07), Битола (27.07) и за време на викендот (28 – 29.07) пад на температурата во Охрид.

Освен Македонија, големи температурни разлики ќе почувствуваат и жителите на цела Европа.
Според истражувањето на Универзитет во Мисиру, САД, оваа „летна поларна“ временска промена се должи на непредвидливите климатски промени и брзата промена и судирот на две воздушни маси со различни својства и воздушниот притисок. За среќа, метеролозите потенцираат дека оваа промена нема да донесе некои поголеми проблеми кај населението и стопанството.

Сепак, надлежните здравствени институции препорачуваат:
• Да се носи чадор и шешир
• Да се ужива на отворено
• Да се заборави на термометарот
• Прошетки за сите возрасти, од најмлади до најстари
• Нескафе Фрапе – Да се конзумира преку целиот ден

За повеќе информации околу глобалното разладување овде.