Ретко кој може да одолее на Нутела. Во тоа сме сосема сигурни. Затоа решивме овој превкусен чоколаден крем да го искористиме и со него да направиме плетенки кои освен што изгледаат совршено, вкусот е екстатичен.

Нутела плетенки

By Тетка Биберче Published: May 24, 2013

  • Prep: 50 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 1 hr 5 mins

Ретко кој може да одолее на Нутела. Во тоа сме сосема сигурни. Затоа …

Ingredients

Instructions

  1. 1.Во сад, од состојки за тесто подгответе го тестотот. На набрашнета површина месете се додека не добиете фино тесто а потоа покријте го и оставете го да нарасне.
  2. 2.Стасаното тесто, расукајте го во кора со дебелина од околу 3-4 мм.
  3. 3.По цела површина, намачкајте го со чоколаден крем.
  4. 4.Од тестото формирајте ролат и оставете го во ладилник барем половина час за да се стврдне чоколадниот крем.
  5. 5.Надолж, оставајќи малку од почетокот, пресечете го ролатот на пола.
  6. 6.Двата дела виткајте ги една преку друга - на тој начин ке добиете плетенка.
  7. 7.Кравети спојте ги за да добиете круг. Плетенката оставете ја малку да нарасне. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 220 степени.
  8. 8.Печете 15 до 20 минути, во зависност од јачината на рерната. Испечената плетенка оставете ја малку да се олади и сервирајте ја.