Ретко кој може да одолее на Нутела. Во тоа сме сосема сигурни. Затоа решивме овој превкусен чоколаден крем да го искористиме и со него да направиме плетенки кои освен што изгледаат совршено, вкусот е екстатичен.

Нутела плетенки

By Тетка Биберче Published: May 24, 2013

  • Prep: 50 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 1 hr 5 mins

Ретко кој може да одолее на Нутела. Во тоа сме сосема сигурни. Затоа …

Ingredients

Instructions

  1. Подготвено тесто1.Во сад, од состојки за тесто подгответе го тестотот. На набрашнета површина месете се додека не добиете фино тесто а потоа покријте го и оставете го да нарасне.
  2. Исукано тесто2.Стасаното тесто, расукајте го во кора со дебелина од околу 3-4 мм.
  3. Намачкана Нутела3.По цела површина, намачкајте го со чоколаден крем.
  4. Ролување на тестото4.Од тестото формирајте ролат и оставете го во ладилник барем половина час за да се стврдне чоколадниот крем.
  5. Сечење на ролатот5.Надолж, оставајќи малку од почетокот, пресечете го ролатот на пола.
  6. Формирање на плетенки6.Двата дела виткајте ги една преку друга - на тој начин ке добиете плетенка.
  7. Завртена плетенка7.Кравети спојте ги за да добиете круг. Плетенката оставете ја малку да нарасне. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 220 степени.
  8. Испечена плетенка8.Печете 15 до 20 минути, во зависност од јачината на рерната. Испечената плетенка оставете ја малку да се олади и сервирајте ја.