Подгответе сезонска салата, направете го ова јадење и ќе добиете феноменален ручек. Ориз со пилешко зачинето со пикантен кари зачин. Добар апетит.
Ориз со кари и пилешко
By October 27, 2013
Published:Подгответе сезонска салата, направете го ова јадење и ќе добиете …
Ingredients
- 200 г ориз
- 500 г пилешко месо (исечкано на парчиња)
- 200 мл павлака за готвење
- 2 лажици кари зачин
- 2 лажици масло
- малку мајоран
- малку магаднос
- со, црн пипер, билен зачин (по вкус)
Instructions
- 1.Пилешкото месо исечете го на големи парчиња и узвалкајте го во брашно. Во тава малку загрејте масло и ставете го пилешко да се испржи, да порумени од двете страни
- 2.Додадете павлака, измешајте и варете 1-2 минути да се добие густина на сос. Ако е сосот многу разредете го со малку млеко. Сето ова гответе го на умерена температура.
- 3.Додадете кари, сол, бибер, сув билен зачин. Варете неколку минути, тргнете од оган и наросете со сецкан магдонос и мајоран.
- 4.Оризот добро измијте го и ставете го во 1,5 литар вода што врие. Додадете сок од 1/2 лимон да останат цели зрна ориз. Варете 20 минути и сервирајте го со пилешко.
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Варење
- Skill Level: Едноставна