Многу вкусен овошен сладолед кој е и истовремено корисен за искористување на преостанати белки од некои други рецепти.
Овошен сладолед
By May 28, 2013
Published:Многу вкусен овошен сладолед кој е и истовремено корисен за …
Ingredients
- 500 г јагоди (или друго овошје по ваш избор)
- 5 белки
- 15 лажици шеќер
- прстофат сол
- поедноставно: за секоја 1 белка се додава 100 гр.овошје и 3 лажици шеќер
Instructions
- 1.Со пасатор испасирајте го подготвеното овошје.
- 2.Во длабок сад изматете ги белките со солта додека не добиете многу цврст снег.
- 3.Постепено додавајте го шеќерот. Матете уште околу 5 минути.
- 4.Додадете го овошјето и лесно вмешајте го во белките со шпатула.
- 5.Од овие количества, јас правам околу 2500 мл(= 1200 гр.) сладолед.
- Cuisine: Десерт
- Course: Без термичка обработка
- Skill Level: Едноставна