Од многуте варијанти кои можете да ги направите со палента ( а, дел од нив веќе ви ги презентиравме), денес ви предлагаме нешто нетипично, но опасно вкусно… комбинација на палента, мед, сирење и лешник.

Палента со мед, сирење и лешник

By А.З. Published: November 23, 2013

    Од многуте варијанти кои можете да ги направите со палента ( а, дел од нив …

    Ingredients

    Instructions

    1. Печени лешници1.Распоредете ги лешниците во тава за печење, а потоа ставете ги да се печат околу 8-10 минути во загреана рерна на 180 степени. Извадете ги и оставете да се оладат, а потоа излупете.
    2. Полента пред готвење2.Во сад за готвење ставете 4 шолји вода, ставете го на оган и оставете водата да зоврие. Додадете 1 лажичка сол, намалете ја температурата, ставете ја полентата и мешајте. Во зависност од зрното, на полентата ќе и треба од 15 до 25 минути да се зготви.
    3. Подготовка на поленатата3.Кога поленатата ќе ја добие соодветната густина (налик на пудинг), тргнете ја од оган и додадете павлака, путер и малку црн пипер.
    4. Полента - Готова4.Подготвената полента префрлете ја во помали декоративни садчиња. Одозгора наросете сирење, ставете малку мед и декорирајте со магдонос.