Неодолив, декоративно совршен, превкусен… Тоа е  италијанскиот  десерт Панакота кој нуди слатко кремасто задоволство. Се подготвува едноставно и кратко, но единствената „мана“ е што треба да почекате неколку часа за да се згусне и да го добие оној примамлив изглед што е толку карактеристичен за него.

Панакота со јагоди

By Гастронаутка Published: June 15, 2012

    Неодолив, декоративно совршен, превкусен... Тоа е  италијанскиот  десерт …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Од 700 мл слатка павлака направете шлаг. Останатиот дел од павлаката ставете го во мал сад на тивок оган и загрејте го, но внимавајте да не преврие.
    2. 2.Во загреаната павлака ставете го желатинот и мешајте се додека не се стопи.
    3. 3.Потоа додадете го шлагот и добро измешајте се додека состојките не се соединат.
    4. 4.На крај ставете го лимоновиот сок и повторно нежно промешајте.
    5. 5.Смесата рамномерно поделете ја во предходно добро навлажнети модли и оставете ги да се оладат. Бидете трпеливи.
    6. 6.За подготовка на сосот ќе ви треба не повеќе од пет минути, па затоа најдобро е да се прави при самото послужување на панакотата.
    7. 7.Во помал сад исецкајте ги јагодите, посипете ги со шеќер и ставете ги на силен оган добро да се растопат. Постојано мешајте да не загорат.
    8. 8.Послужете ги панакотите во убави тацнички, полеани со сосот од јагодите. За декорација можете да користите свежи јагодки исецкани на мали парченца и ливчиња нане.