Еве една практична идеја како да ги искористите варените јајца кој не сте ги изеле. Совршен спој на прекрасно меко тесто, спанаќ и јајца…. Овие панцероти ќе ги задоволат и најпребирливите 🙂

Панцероти со варено јајце

By Тетка Биберче Published: May 12, 2013

  • Prep: 50 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 1 hr 5 mins

Еве една практична идеја како да ги искористите варените јајца кој не сте …

Ingredients

Instructions

  1. 1.Во сад, измешајте ги сите состојки за подготовка на тестотот. На анбрашнета површина месете се додека не добиете фино тесто, потоа покријте го и оставете го да нарасне.
  2. 2.Обарениот спанаќ зачинете го, додадете малку брашно и павлака и се добро изблендирајте.
  3. 3.На набрашнета површина, исукајте го тестото. На половина од тестото, со кружен калап, нежно притиснете и исцртајте кругови.
  4. 4.Во секој круг ставете неколку лажици од филот со спанаќ,
  5. 5.Одозгора, вр спанаќот, ставете пола сварено јајце. Со четка и малку вода, намачкајте го делот околу спанаќот.
  6. 6.Со другиот дел од тестото, покријте го долното тесто и притиснете нежно со рацете за да се залепат двата дела.
  7. Формирање на панцеротите7.Со кружен калап, исечете ги панцеротите и ставете ги на тава за печење.
  8. 8.Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 200 степени. Непосредно пред печење, намачкајте ги со изматена жолчка.
  9. 9.Печете околу 15 минути или се додека не добиете златно-кафена боја. Оставете малку да се оладат и сервирајте ги.