Еве една практична идеја како да ги искористите варените јајца кој не сте ги изеле. Совршен спој на прекрасно меко тесто, спанаќ и јајца…. Овие панцероти ќе ги задоволат и најпребирливите :)

Панцероти со варено јајце

By Тетка Биберче Published: May 12, 2013

  • Prep: 50 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 1 hr 5 mins

Еве една практична идеја како да ги искористите варените јајца кој не сте …

Ingredients

Instructions

  1. Подготвено тесто1.Во сад, измешајте ги сите состојки за подготовка на тестотот. На анбрашнета површина месете се додека не добиете фино тесто, потоа покријте го и оставете го да нарасне.
  2. Фил од спанаќ2.Обарениот спанаќ зачинете го, додадете малку брашно и павлака и се добро изблендирајте.
  3. Исукано тесто3.На набрашнета површина, исукајте го тестото. На половина од тестото, со кружен калап, нежно притиснете и исцртајте кругови.
  4. Фил врз тестото4.Во секој круг ставете неколку лажици од филот со спанаќ,
  5. Јајце врз спанаќот5.Одозгора, вр спанаќот, ставете пола сварено јајце. Со четка и малку вода, намачкајте го делот околу спанаќот.
  6. Покривање на панцеротите6.Со другиот дел од тестото, покријте го долното тесто и притиснете нежно со рацете за да се залепат двата дела.
  7. Формирање на панцеротите7.Со кружен калап, исечете ги панцеротите и ставете ги на тава за печење.
  8. Премачкување со јајце8.Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 200 степени. Непосредно пред печење, намачкајте ги со изматена жолчка.
  9. Готови панцероти9.Печете околу 15 минути или се додека не добиете златно-кафена боја. Оставете малку да се оладат и сервирајте ги.