За денешниот ручек ви предлагаме паста Карбонара – еден од најпознатите италијански рецепти. Комбинирајте го сосот со шпагети, јуфки, макарони или било која друга тестенина која ви се наоѓа по дома и уживајте!

Паста Карбонара

By Гастронаутка Published: November 27, 2012

    За денешниот ручек ви предлагаме паста Карбонара - еден од најпознатите …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во поголемо тавче ставете го маслото да се загрее, а потоа додадете го ситно исечканиот кромид и пржете околу 5 минути (да омекне, но не и да смени боја).
    2. 2.Додадете ја сланината или пршутата исечкана на ленти и пржете уште околу 10 минути.
    3. 3.Во меѓувреме, во длабоко тенџере ставете вода да зоврие со малку сол, а потоа ставете ги тестенините и варете според упатството на пакувањето.
    4. 4.Во подлабок сад настрана ставете ги јајцата и измешајте ги со вилушка да се разбијат. Додадете ја павлаката за готвење и изренданиот пармезан и убаво промешајте. Зачинете со сол и црн пипер.
    5. 5.Кога ќе се сварат тестенините, исцедете ги убаво, а потоа истурете ги во тавчето во кое се пржеа кромидот и сланината и промешајте убаво.
    6. 6.Тргнете го тавчето настрана, истурете ја смесата со јајца внатре и промешајте.
    7. 7.Послужете ги тестенините во загреани чинии, испрскани одозгора со малку пармезан и ситно сечкан свеж магдонос.