Овој рецепт на нашиот читател Александар навистина многу ни се допадна. Декоративни солени мафини кои наликуваат на печурки. Ние веќе ги пробавме, одлични се. Изненадете ги домашните и најблиските со овие превкусни пченкарни печурки.

Пченкарни печурки

By Александар Мојсов Published: August 25, 2012

    Овој рецепт на нашиот читател Александар навистина многу ни се допадна. …

    Ingredients

    Instructions

    1. Сите состојки1.Загрејте ја ререната на 220 степени. Исечкајте ги виршлите на мали парченца и подгответе ги сите состојки. Најдобро е путерот да биде добро омекнат.
    2. Подготовка на смесата за печење2.Во пластичен сад измешајте ги двата типа на брашно, додадете прашок за пециво и малку шеќер. Во друг пластичен сад измешајте го јајцето заедно со путерот, додатете јогурт и сол. Мешајте се додека не добиете хомогена смеса.
    3. Подготвено тесто3.Во смесата со јајце и јогурт додадете ја смесата со брашно. Со миксер миксирајте неколку минути се додека не добиете фино, компактно тесто. Со ова тестото е спремно за печење.
    4. Наполнети модли4.Модлите наполнете ги со смесата, а во средина ставете по една парче виршла. (доколку не користите тефлонски или силиконски модли, тогаш премачкајте ги со путер пред да ги наполните со смесата).
    5. Пченкарни печурки - Готови!5.Печете 10 до 15 минути се додека не добиете златно кафена боја. Кога ќе бидат готови, премачкајте ги со малку растопен путер и оставете ги да се оладат.