Ако наскоро планирате да го поканите целото ваше друштво на гости, еве една фина грицка која совршено добро оди со ладно пиво. Повикајте помош во кујна и за час ќе ги спремите овие пченкарни стапчиња кои се подготвуваат слично како и лиснато тесто.

Пченкарни стапчиња

By А.А. Published: July 17, 2013

    Ако наскоро планирате да го поканите целото ваше друштво на гости, еве …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во сад ставете 200 мл млака вода, додадете лажица брашно, лажица шеќер, издробете го квасецот и оставете го да нарасне.
    2. 2.Во меѓувреме, во поголем пластичен сад измешајте ги двата типа на брашно, додадете шеќер, сол и прашок за пециво. Додајте го и квасецот и потоа полека додавајте топла вода се додека не добиете меко, глатко тесто кое не се лепи за прстите. Оставете го тестото да нарасне убаво (дупло).
    3. 3.Маргаринот ставете го кеса за замрзнување и со сукало формирајте правоаголник. Истото направете го и со другиот маргарин.
    4. Пченкарни стапчиња - ПОДГОТОВКА4.Тестото тенко расукајте го и на средината ставете ги двата маргарина. Непокриениот дел од тестото превитакајте го према маргаринот (од сите страни) за маргаринот веќе да не се гледа. 1/3 од добиениот правоаголник повторно превиткајте го, првин левата па десната страна на тестото и оставете го 5 минути да се одмори. Набрашнете го тестото и повторно расукајте го и превиткајте го на три дела. Постапката повторете ја уште два пати. После четвртото расукување, тестото е спремно за сечење.
    5. Готови пченкарни стапчиња5.Сечете стапчиња по желба, посипете ги со гриз или палента и печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути се додека не поруменат.