Ако сте и вие како нас па си обожавате компирчиња во сите пет можни варијанти (пржени, печени, полнети, пире и салата), тогаш еве еден предлог како да ја разбиете монотонијата. Ваквите компирчиња се едноставни за правење, пребогати со вкусови и едноставно совршени, а добро одат како додаток на било какво мевце!

Печен компир со сирење

By Гастронаутка Published: August 8, 2012

    Ако сте и вие како нас па си обожавате компирчиња во сите пет можни …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Излупете го компирот, исечкајте го на коцкички и ставете го да се вари. Кога водата ќе зоврие, варете уште околу 10-тина минути, а потоа исцедете го компирот.
    2. 2.Одвојте ги белките од жолчките, па изматете ги белките во цврст снег со додаток на неколку зрнца сол. Во снегот полека измешајте ја киселата павлака, сирењето и кашкавалот, и на крајот додадете ги жолчките. Добро измешајте, па додадете ги компирите и зачинете со сол, вегета и црн пипер по вкус.
    3. 3.Огноотпорна тава добро намастете ја со путер или масло, истурете ја смесата и ставете да се пече во рерна на 180 степени додека добро не зарумени одозгора.