Сочен и вкусен компир во бешамел сос кој во комбинација со добро подготвено месо или риба ќе ја збогати вашата фамилијарна трпеза. Неодоливо вкусно и едноставно за приготвување. Пробајте :)

Печен компир во бешамел сос

By A.З. Published: August 27, 2012

    Сочен и вкусен компир во бешамел сос кој во комбинација со добро …

    Ingredients

    Instructions

    1. Подготовка на бешамел сос1.Подготовка на бешамел сосот: Во тава за готвење, на тивок оган растопете го путерот па додајте го брашното. Потоа постепено додавајте млекото се додека бешамел сосот не се згусне. Зачинете со сол, црн пипер и оригано. Доколку ви се чини дека сосот е густ, слободно додадете уште малку млеко.
    2. Компир, сланина и кромид2.Во сад измешајте го претходно исечканиот кромид со исечканата сланина и додадете го изренданиот кромид.
    3. Компир и бешамел сос3.Во тава за печење истурете пола од смесата со компир, истурете пола од бешамелот, па повторно истурете од смесата со компир и бешамел сос.
    4. Испечен компир4.Печете во добро загреана рерна, на 220 степени околу 25 минути се додека компирот убаво не се испече.