Печена тиква во било која комбинација и за било која пригода. Особено ќе ви се допадне ако ја направите оваа наша опција полнета со суво овошје, вкус кој ќе ве воодушеви и ќе ве натера да побарате репете. Добар апетит.

Печена тиква со суво овошје

By Мама Лиле Published: December 24, 2013

    Печена тиква во било која комбинација и за било која пригода. Особено ќе …

    Ingredients

    Instructions

    1. Состојки за тиква со суво овошје1.Во сад измешајте го медот заедно со млекото, водата, циметот и кориандерот. Мешајте се додека медот не се раствори.
    2. Исечена тиква2.Исечканото суво овошје попарете го со врела вода и по желба залејте го со неколку лажици рум или некој ароматен пијалок.
    3. Тиква спремна за печење3.Тиквата се лупи и се сече на мали парчиња. Исечените парчиња се ставаат во течноста, добро се мешаат и се префрлаат во тава за печење обложена со хартија за готвење.
    4. Тиква покриена со фолија4.Тавата се покрива со парче алуминиумска фолија. Меѓутоа, не се затвора потполно туку треба да се даде можност на парата по малку да излегува. Тоа се прави така што се сече парче фолија, малку поголемо од големината на тавата, со помош на рацете, краевите на фолијата се гужваат и и се придава форма која одговара на големината на тавата. Со неа се покрива тиквата и сувото овошје и изгледа како да е покриена со капак.
    5. Испечена и сервирана тиква5.Вака покриената тава се става во рерна и се пече на 200 степени додека тиквата омекне. Тоа може да потрае половина саат, а може и подолго, во зависност од квалитетот на тиквата но и од големината на парчињата.