Дали сте знаете дека тиквата во нашите краеви е пристигната од Мексико.. Или пак дека постојат преку 700 видови тиква… Дека може да се чува и по неколку месеци на темно, суво и ладно место… Дека од неа се прават најразлични видови јадења… Дека било печена, варена, пасирана, тиквата е здрава, лековита и пред се вкусна…
Печена тиква
By January 2, 2013
Published:- Prep: 15 mins
- Cook: 50 mins
- Ready In: 1 hr 5 mins
Дали сте знаете дека тиквата во нашите краеви е пристигната од Мексико.. …
Ingredients
Instructions
1.Тиквата излупете ја од надворешната кора и исечкајте ја на парченца.
2.Тиквата префрлете ја во огноотпорно тавче, а лимоните и портокалите исцедете ги.
3.Во ѓезве, ставете го шеќерот и малку од исцедениот сок и загрејте го за да добиете хомогена смеса. Полејте ја тиквата со исцедениот сок и растопен шеќер.
4.Тавчето со тиква покријте го со алуминиумска фолија.
5.Тиквата печете ја на максимум температура, околу 1 саат, потоа тргнете ја фолијата и печете уште 30-45 минути, се додека не се згусне течноста.
- Cuisine: Десерт
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна