Смокви во сладок сос од мед и цимет. Зарем има подобар овошен десерт од ова? Оние кои обожаваат смокви сигурно ќе се израдуваат на нешто вакво, а за сите оние кои до сега не ја пробале оваа комбинација сега е вистинскиот момент.

Печени смокви со мед

By Гастронаут Published: September 30, 2013

    Смокви во сладок сос од мед и цимет. Зарем има подобар овошен десерт од …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во сад ставете 200 мл вода, стапче цимет и мед. На тивок оган варете се додека сурупот не зоврие.
    2. 2.Смоквите внимателно со нож отворете ги на четвртинки. Ставете ги во подлабоко тавче за печење и налијте од сирупот.
    3. 3.Печете во загреана рерна на 190 степени околу 15 минути.
    4. 4.Откако ќе бидат готови, врз смоквите наросете издробени лешници и прелијте ги со малку сируп од лешник.