Смоквите ни се хит овој период, па затоа си направивме уште еден супер десерт. Запековме смокви наросени со кафеав шеќер и ги послужувме со маскарпоне сирење. Неодоливо вкусно.
Печени смокви со маскарпоне
By September 19, 2013
Published:Смоквите ни се хит овој период, па затоа си направивме уште еден супер …
Ingredients
- 8 смокви
- 1 лажица путер
- 2 лажици кафеав шеќер
- 1/2 лимон (исценден)
- 8 лажици маскарпоне (сирење)
Instructions
- 1.Загрејте ја рерната на 200 степени. Смоквите исечете ги на половина.
- 2.Наросете ги со кафеав шеќер и врз смоквите истурете од лимоновиот сок.
- 3.Печете околу 10 минути. Потоа со лажичка соберете од насобраниот сок, потурете ги смоквите и печете уште пет минути.
- 4.Сервирајте ги смоквите. Врз секоја ставете по една лажица маскарпоне сирење. Одозгора ставете од сокот во кој се печеа. На здравје.
- Cuisine: Десерт
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна