Пицата е едно од најпопуларно јадење во светот, пре се поради евтините и лесно достапни состојки како и поради едноставноста на нејзината подготовка. Затоа денес ја подготвивме вкусна класика наречена „Капричиоза“. Добар апет!

[sws_scrollable_basic columns=”4″] [/sws_scrollable_basic]

 

Пица „Капричиоза“

By Тетка Биберче Published: September 24, 2013

    Пицата е едно од најпопуларно јадење во светот, пре се поради евтините и …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во длабок сад ставете го брашното, квасецот, солта и ориганото. Додадете ја водата и маслиновото масло, притоа постојано мешајќи. Месете сè додека не почне да се одделува од ѕидовите на. Покријте го со крпа и оставете го да отстои 1 час на собна температура или се додека не го удвои својот волумен.
    2. 2.Стасаното тесто, по желба, поделте го на два дела (може и еден) и расукајте тенко тесто со кружна форма.
    3. 3.Најпрвин намачкајте од доматниот сос. По желба, доматниот сос сварете го и додадете некои од вашите омилени зачини.
    4. 4.Одозгора наросете рендан кашкавал, ставете неколку парчиња шунка и сечкани печурки. По желба, ставете и неколку сечкани маслинки.
    5. 5.Печете ја пицата на 220 степени, во добро загреана рерна, околу 10 минути или се додек не добие златна боја.
    6. 6.Откако ќе ја извадите, врз пицата ставете неколку ливчиња свеж босилек или рукола и послужете ја. Добар апетит!