Ако сакате малку да експериментирате, пробајте ги овие крцкави, сочни и превкусни батачиња. Одлично одат со чаша (а и две) ледено пивце. Пријатен ручек!

Пилешки батаци со пченкарно брашно

By Гастронаутка Published: April 11, 2013

    Ако сакате малку да експериментирате, пробајте ги овие крцкави, сочни и …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Исечканиот кромид запржете го малку во тавче.
    2. 2.Во земјано тавче или во огноотпорна тава ставете го испржениот кромид.
    3. 3.Батаците зачинете ги со сол и малку вегета, провалкајте ги во брашно, а потоа кратко запржете ги во тавчето во кое се пржеше кромидот.
    4. 4.Наредете ги батаците врз кромидот, исечкајте и додадете го останатиот зеленчук, посипете со црн пипер, вегета и магдонос.
    5. 5.Истурете го пилешкиот бујон (супа од коцка) или водата одозгора и ставете ја тавата во рерна да се пече на 200 степени околу 1 час.
    6. 6.Во меѓувреме замешајте го пченкарното брашно со водата за да се добие густа смеса.
    7. 7.По еден час печење, извадете ја тавата, со лажица распоредете ја одозгора смесата со пченкарното брашно и вратете ја во рерна да се пече уште 15-тина минути.