За многумина ова е само подсетување на едно од нашите преубави традиционални јадења. И благодариме на Валентина што ни го испрати овој рецепт и не потсети на неодоливиот вкус на традицијата.
Пинџур од суви пиперки и компири
By September 18, 2015
Published:За многумина ова е само подсетување на едно од нашите преубави …
Ingredients
- 15-20 суви пиперки
- 1 кг компири
- 1/2 праз (ситно исечкан)
- 1 дл масло за јадење
- сол (по вкус)
Instructions
- 1.Во длабок сад за варење на дното поставете ги убаво измиените суви пиперки. Врз нив наредете ги убаво измиените компири (со лушпата). Сварете ги на тивок оган.
- 2.Извадете ги компирите од врелата вода за малку да се подоладат (за полесно да ги излупите). На пиперките извадете им ги дршките, исечкајте ги ситно и заедно со празот ставете ги во сад за толчење.
- 3.Излупете ги и компирите и додајте ги кај пиперките и празот. Посолете малку и убаво истолчете ја смесата. Ако е потребно, досолете.
- 4.Загрејте го маслото за јадење за кога ќе го додавате во смесата да чврчори. Убаво промешајте и уживајте.
- Cuisine: Предјадење
- Course: Варење
- Skill Level: Едноставна