Понекогаш за добар ручек не е потребно само добар рецепт. Со малку желба, малку фантазија и малку знаење, остатоците во фрижидерот може да ги претворите во интересен и вкусен ручек…

[sws_scrollable_basic columns=”4″] [/sws_scrollable_basic]

 

Пита со колбаси и печурки

By Тетка Биберче Published: September 26, 2013

  • Prep: 25 mins
  • Cook: 30 mins
  • Ready In: 55 mins

Понекогаш за добар ручек не е потребно само добар рецепт. Со малку желба, …

Ingredients

Instructions

  1. 1.Брашното измешајте го заедно со јајцето, омекнатиот и исечкан на коцки маргарин, водата, прашокот за пециво и солта. Замесете тесто, завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер барем половина час.
  2. 2.Печурките измијте ги и исечкајте ги. Колбасиците исечкајте ги и ставете ги во тава, на малку масло за готвење, да се запржат. Додадете ги и печурките и зачинете со сол, црн пипер и мајчина душица.
  3. 3.Тавата тргнете ја од оган и додадете ја павлаката и две изматени јајца.
  4. 4.Тестото расукајте го во круг поголем од тавата за печење.
  5. 5.Тавата премачкајте ја убаво со маргарин и во неа ставете го расуканото тесто. Со раце притиснете го тестото и од страните тргнете го вишокот тесто.
  6. 6.Врз тестото истурете го филот од печурки и колбаси.
  7. 7.Остатокот од тесото повторно расукајте го и сечете го на тенки ленти. Лентите редете ги врз филот.
  8. 8.Питата печете ја во рерна околу 25 до 30 минути или се додека не добие златникава боја. Оставете ја малку да се олади и слободно навалете. Имајте добар апетит!