Направете превкусна домашна слатка пита за чија подготовка ќе искористите компот и пудинг. Ако случајно не сте љубител на праски, слободно искористете компот по ваш избор…

Пита со пудинг и компот од праски

By Валентина Крстевска Published: January 30, 2014

    Направете превкусна домашна слатка пита за чија подготовка ќе …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Во дел од млекото измешајте го прашокот за пудинг и шеќерот, внимавајчи да не останат грутчиња. Остатокот од млекото и павлаката зовријте ги, а потоа на вообичаен начин сварете густ пудинг. Откако ќе се згусне, пудингот прекријте го со најлонска фолија за да не се направи коричка додека целосно да се олади.
    2. 2.За тестото: Сите состојки замесете ги во нежно тесто. Одвојте третина од тестото и оставете го за горната кора, а од поголемото тесто, рассукајте кора со пречник околу 28-30 см. Префрлете ја преку ниска тава со пречник 26 см.
    3. 3.Преку ова тесто ставете го пудингот оставајќи по 1-2 см по рабовите без фил, преку него додадете ги праските, па на крајот претходно рассуканата горна кора. Рабовите од долната кораубаво прицврстете ги заедно со оние од горната.
    4. 4.Премачкајте со малку млеко и печете на 175 степени најмногу 40-тина минути во претходно загреана рерна. Пред крајот на печењето, уште еднаш премачкајте со малку млеко и наросете од шеќерот кој сте го избрале.