Како и секогаш, и овој пат, нашата пријателка Виолета Андреева не изненади со два навидум идентични, но различни рецепти. Доколку сте раположени за класика, подгответе пита со спанаќ по нејзин рецепт, а доколку сакате малку поинакви нешта, подгответе мали пици кои сигурно ќе ги расположат вашите најблиски. Имајте добар апетит!

Пита со спанаќ

By Виолета Андреева Published: March 23, 2013

    Како и секогаш, и овој пат, нашата пријателка Виолета Андреева не …

    Ingredients

    Instructions

    1. Ролат и фил1.Фил: Јајцата и маргаринот малку се матат со путер и се додава згмечено сирење и спанаќ.
    2. Наредена пита2.Од сите состојки за тестото се замесува меко тесто. На набрашнета површина, тестото се сука во форма на правоаголник и се филува со фил.
    3. Наредена пита 23.Се формира ролат, се сечат на парчиња (кришки) и се редат во плех за печење. Питата се премачкуваат со жолчка, одозгора се става сусам и се остава да нарасне.
    4. Испечена пита4.Откако ќе се испече, уште жешка, се полива со (околу) 150 мл млеко и се оставаат да се подисуши во топлиот плех.
    5. Мали пици - подготовка5.За мали пици: Во филот, наместо сирење и спанаќ, ставете кашкавал и шунка. Формирајте го ролат, исечете го на парчиња, ставете ги во плех и печете ги. Накрај, секое парче пица полијте го со лажица млеко и оставете ги да се исушат.