Ако на нешто не може да одолееме, тоа е на домашни пити и кифлички. Секогаш има тепачка којда земе парче плус. Особено кога има питички со блитва кои просто ги обожуваме. Пробајте ги и вие и ќе се уверите во нивниот феноменален вкус.

Питичките на мама

By Мигусто Published: September 11, 2015

  • Prep: 2 hrs 0 min
  • Cook: 25 mins
  • Ready In: 2 hrs 25 mins

Ако на нешто не може да одолееме, тоа е на домашни пити и кифлички. Секогаш …

Ingredients

Instructions

  1. три топчиња1.Од состојките замесете средно меко тесто и поделете го на три еднакви дела. Потоа секој дел обликувајте го во топче.
  2. завиткани во фолија2.Секое топче притиснете го да стане како плочка а потоа добро завиткајте го со пластична фолија. Оставете ги сите топчиња да одморат во фрижидер барем еден час.
  3. посипување со густин3.Расукајте широка кора на убаво набрашнета површина. Потоа испрскајте ја одозгора со малку густин и распределете го насекаде со рака.
  4. расукана кора4.Потоа кората премачкајте ја со маргарин (на собна температура или малку загреан во микро, никако течен) по целата површина.
  5. кората е превиткана на половина5.Превиткајте ја кората на половина, а потоа повторно премачкајте ја со маргарин.
  6. уште едно преклопување6.Уште едно преклопување од надворешната страна кон средината. Повторно премачкајте со маргарин.
  7. последното премачкување7.Уште еднаш превиткајте ја лентата на половина, но сега не ја премачкувајте. Завиткајте ја убаво во фолија и оставете ја во фриждер да одмори барем 1 час. Повторете ја истата постапка со другите две теста.
  8. расуканата кора се филува8.Откако корите убаво ќе се оладат, една по една расукувајте ги што е можно потенко. Секоја расукана кора пресечете ја по средината и долж пресекот распоредете го филот.
  9. виткање на корите9.Почнете од пресекот кох надворешната страна и завиткајте ја секоја половина од кората во ролна. Потоа пресечете ја секоја ролна на половина.
  10. распоредете ги корите во тавче за печење10.Половинките сместете ги во тавче врз хартија за печење.
  11. пресечете ги питичките11.Со оштар нож пресечете ги корите на питички и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 степени.
  12. Пита со сирење и спанаќ12.Печете околу 20 минути или додека не добијат убава жолто-златна боја. Ако ви остана од маргаринот, премачкајте ги питичките откако ќе ги извадите од рерна (нас не ни остана :)).