Старите и добро познати ражничи, овој пат во поинакво издание. За жал, не уживаме пречесто во нив бидејќи традиционално се прават на скара, но еве предлог како да ги сплескате без да мора да чистите решетки и да палите ќумур.
Похувани ражничи од мелено месо
By September 7, 2012
Published:- Prep: 15 mins
- Cook: 10 mins
- Ready In: 25 mins
Старите и добро познати ражничи, овој пат во поинакво издание. За жал, не …
Ingredients
- 300 г мелено месо
- 1 јајце
- 5 лажици презла
- 5 лажици пармезан
- малку сол, црн пипер
- 150 г кашкавал (сечкан на коцки)
- 150 г кулен (сечкан на подебели парчиња)
- малку стар леб (сечкан на коцки)
- презла, брашно (за похување)
- јајце (за похување)
Instructions
1.Во сад за готвење ставете го меленото месо, додатете јаце, презла, пармезан, сол и црн пипер. Мешајте се додека не се соедини смесата. Од неа формирајте кофтиња. Лепчето, кашкавалот и саламата исечкајте ги приближно исто.
2.На стапчињата за ражнич набоцкјате ги сите состојки. Започнете со леб, кашкавал, салама, кофте па процедурата повторете ја. Готовите ражници извалкајте ги во јајце и презла помешана со брашно.
3.Пржете ги на јак оган неколку мунити, па потоа добро исцедете ги на кујнска хартија. Послужете ги со пеле, барен или пржен кромид. Бон апетит.
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Пржење
- Skill Level: Едноставна