Поради богатството на витамини и минерали, како и можноста да се најде преку зима на пазарите, барав начин како да го “протнам“ празот, кој за жал не е многу “популарен“…. Така настана овој рецепт и уште неколку други…..ни порача нашата читателка Татјана Докузова.
Полнети компири
By February 26, 2013
Published:Поради богатството на витамини и минерали, како и можноста да се најде …
Ingredients
- 7-8 средни компири
- 1 парче пилешки стек (или остатоци од печено пиле)
- 2 страка праз
- 1 сува пиперка
- 1 морков (помал)
- 2 коцки за супа
- 2-3 гранчиња целер или магдонос
- сол, црн пипер...
Instructions
- 1.Се варат компирите, но не до крај, се длабат со лажица и се редат во земјена тава
- 2.Се сецка пилешкиот стек на коцки, се става во тавче да се запржи, потоа му се додава празот и морковот, сецкани на поситно и се пржи уште малку.
- 3.Се полнат компирите со смесата, остатокот се става помеѓу компирите, се залева со водата во која се вареа компирите, на која и додавате две коцки за супа.
4.Се сецка една сува пиперка и целерот или магдоносот, се ставаат вр компирите и тавата се става во рерна да се запече.
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Комбинација
- Skill Level: Средна