Колку пати ви се случило да почнете да пржите палачинки, а домашните не можат да дочекаат да бидат готови и ве напаѓаат во кујната на секоја минутка? Мене тоа ми се случува редовно, а собено кога ги правам овие полнети палачинки. Пробајте и вие!

Полнети палачинки

By Тетка Биберче Published: June 21, 2013

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 30 mins
  • Ready In: 40 mins

Колку пати ви се случило да почнете да пржите палачинки, а домашните не …

Ingredients

Instructions

  1. Тесто за палачинки1.Во подлабок сад, со помош на миксер, изматете ги јајцата, шеќерот, солта и брашното. Во смесата додадете ги млекото и маслото и уште еднаш убаво промешајте. Оставете да отстои околу 15 минути.
  2. Пржење на палчинките2.Во тефлонско тавче пржете ги палачинките, помалку од вообичаено, да останат бели. Ако тавчето ви е лепливо премачкајте го со малку масло.
  3. Испржени палачинки3.Испржените палачинки оставете ги да се оладат. Во меѓувреме, подгответе го филот.
  4. Фил за палачинки4.За филот: во сад, добро измешајте ја урдата (или сирењето) заедно со 2 жолчки и зачинете по вкус.
  5. Филување на палачинката5.Филувајте ги палачинките. Ставете околу 2 лажици од филот врз испржената палачинка.
  6. Преклопување на палачинката6.Преклопете го едниот крај, а потоа свиткајте ги и страничните делови.
  7. Ролувана палачинка7.Ролувајте ја палачинката така да добиете затворена полнета палачинка.
  8. Повторно пржење на палчинките8.Во истата тава за пржење, на малку загреано масло, испржете ги палачинките (од двете страни) се додека не добијат златно-кафена боја.
  9. Спремни за сервирање9.Ставете ги врз кујнска хартија за да се исцеди вишокот маснотија и сервирајте ги. Добар апетит!