Петок е ден за нешто посно, а бидејќи вчера заборавивме да ставиме гравче, ќе мора да се снаоѓаме со нешто полесно и побрзо. За денешниот ручек избравме полнети печурки и капрезе салата.

Полнети печурки

By Гастронаутка Published: September 21, 2012

    Петок е ден за нешто посно, а бидејќи вчера заборавивме да ставиме гравче, …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Убаво измијте ги печурките, извадете ги рачките и исечкајте ги ситно.
    2. 2.Во тавче со загреано масло запржете го ситно исечканиот кромид околу 3-4 минути, а потоа додадете ги ситно исечканите рачки од печурките, пиперката, тиквичката и црвениот пипер. Пржете се заедно околу 4-5 минути.
    3. 3.Тргнете го тавчето настрана, додадете сол, црн пипер и другите зачини, и на крајот, додадете го изренданиот кашкавал или ситно издробеното сирење.
    4. 4.Наредете ги печурките во тавче премачкано со малку масло или врз хартија за печење и наполнете ги со приготвениот фил.
    5. 5.Доколку сакате, можете да додадете уште малку изрендан кашкавал одозгора.
    6. 6.Печете ги во загреана рерна, на 200 степени, околу 20-25 минути.
    7. 7.Забелешка: ако ви остане од филот, можете да издлабите неколку помали домати, да ја наполните половинката од тиквичката што ви остана, па дури и пиперката. Можете дури и да пропржите малку смрзнат мешан зеленчук на путер, како прилог.