Емилија Пендева ни послужи како инспирација за овој рецепт. Нејзиното омилено јадење се полнети пиперки, а еве ја нашата, малку поинаква варијанта на овој стар македонски рецепт. Се надеваме дека Емилија ќе го проба и ќе ни ги јави своите впечатоци.

Полнети пиперки

By Гастронаутка Published: July 13, 2013

    Сите ги сакаат, сите ги прават, ама ако сте од оние кои ги нервираат лушпите на пиперките, тогаш овој рецепт е совршен за вас.

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Ставете го ситно исецканиот кромид да се пржи во врело масло. Додајте го ситно исецканото или истолчено чешне лук.
    2. 2.Додека кромидот се пржи, сварете го оризот настрана. За оваа количина не е потребно повеќе од десетина минути варење.
    3. 3.Кога кромидот ќе добие златеста боја, додадете го месото и црвениот пипер и пржете со повремено мешање додека месото не ја промени бојата (повторно околу 10 минути).
    4. 4.Кога ќе се испржи месото, тавата се трга настрана, се додаваат вегета, сол, црн пипер, магдонос, мајчина душичка или било кои зачини по ваш избор, и на крајот се додава претходно сварениот ориз.
    5. 5.Пиперките се раскинуваат по должина и се подготвуваат за полнење.
    6. DSC019686.Долж средината на секоја пиперка се распоредува смесата од месо и ориз, а потоа двете страни на пиперката се преклопуваат една врз друга (да ја покријат смесата).
    7. 7.Откако ќе се наполнат, се редат во тавче претходно убаво подмачкано со масло.
    8. 8.Пиперките се полеваат со сосот од домати (кој можете малку да го растворите со вода ако е премногу густ).
    9. 9.Се печат на 200 степени околку 30 минути (додека не добијат убава боја одозгора). Фантастични се со свежо печено домашно лепче.