Мали слатки залачиња. Одлични да ги сервирате во голема чинија со домашен пијалок и да им ги понудите на вашите најблиски. Верувајте ќе посакаат да земат по некое и за дома.

Колачиња полу-пуслици

By Тетка Биберче Published: August 14, 2013

  • Prep: 25 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 1 hr 10 mins

Мали слатки залачиња. Одлични да ги сервирате во голема чинија со домашен …

Ingredients

Instructions

  1. Путер и шеќер1.Путерот изматете го заедно со двете лажици шеќер.
  2. Мешање на брашното и се останато2.Во смесата додадете брашно, сода, јајца и две лажици кисело млеко. Добро измешајте.
  3. Готово тесто3.Кога ќе добиете компактна смеса, од тестото формирајте топка, покријте ја со растеглива проѕирана фолија и оставете го тестото во фрижидер барем половина час.
  4. Изматен шлаг4.Во меѓувреме, подгответе го шлагот од белки. Со миксер, изматете ги двете белки заедно со шеќерот. Матете околу 10 минути или се додека не добиете цврст шлаг.
  5. Расукано тесто5.Тесто расукајте го врз хартија за печење (за да не се залепи) во форма на правоаголник, со големи од отприлика 15 x 50 см.
  6. Шлаг врс тестото6.Врз целата површина на тестото, намачкајте од шлагот.
  7. Виткање на ролатот7.Тестото завиткајте го во ролат.
  8. Колачиња спремни за печење8.Тестото исечете го на парчиња, префрлете ги во тава за печење, врз хартија за печење.
  9. Испечени полу-пуслици9.Печете во загреана рерна, на 180 степени, околу 13 до 17 минути. Испечени, оставете ги да се оладат и сервирајте ги.