Дали сте расположени да замесиме нешто? Апни лапни полжавчиња со виршли кои освен што се превксуни изгледаат одлично на трпеза. Со додаток салата или ордевер имате потполно спремна гозба за пречекување гости.

Полжавчиња со виршли

By Тетка Биберче Published: January 16, 2013

  • Prep: 45 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 60 mins

Дали сте расположени да замесиме нешто? Апни лапни полжавчиња со виршли …

Ingredients

Instructions

  1. Месење на тестото1.Во подлабок сад измешајте го брашното заедно со сувиот квасец, млекото, маслото за готвење, шеќер и солта.
  2. Стасано тесто2.Замесете мазно, меко тесто (ако ви недостасува течност, слободно додадете малку млака вода). Оставете го тестото да нарасне.
  3. Поделено тесто на два дела3.Кога тестото ќе се дуплира во волумен, поделете го на два идентични дела.
  4. Расукано тесто4.Секое топче расукајте го до дебелина од околу 3 мм и во форма на правоаголник.
  5. Виткање на тестото5.На едниот крај од расуканото тесто, по должина, ставете две виршли и тестото свиткајте го во форма на ролат.
  6. Сечење на ролатот6.Ролатот, со помош на нож, сечете го на мали крукчиња со дебелина од 3 до 4 сантиметри.
  7. Спремни за одмарање7.Полжавчињата наредете ги во тавче врз хартија за печење, покријте ги со крпа и оставете ги да повторно пораснат (уште 30-40 минути).
  8. Мачкање со жолчка8.Во меѓувреме загрејте ја рерната на 200 степени, измешајте ја жолчката (или цело јајце) и намачкајте ги полжавчињата непосредно пред печењето.
  9. Посипани со сусам и чурек9.По желба, полжавчињата посипете ги со сусам, чурек, ким и/или сол.
  10. Испечени полжавчиња со виршли10.Печете ги во загреана реран, околу 15 минути или се додека не добијат убава златна боја.