Одамна не сме си ги направиле овие прженици, иако се дефинитивно во листата на омилените. А да знаете само како добро одат со мавровско овчо сиренце и домашно ајварче (сезона 2012/2013 се разбира :) )…

Прженици

By Гастронаутка Published: January 24, 2013

  • Prep: 40 mins
  • Cook: 20 mins
  • Ready In: 60 mins

Одамна не сме си ги направиле овие прженици, иако се дефинитивно во …

Ingredients

Instructions

  1. тестото е замесено1.Измешајте ги добро сите состојки за да добиете меко тесто што ќе ви се лепи на рацете (ако е потребно додадете малку вода).
  2. убаво е пораснато2.Оставете го тестото на топло (ја знаете ли финтата со рерна вклучена на 50 степени?) да порасне додека барем двојно не му се зголеми волуменот.
  3. пржење3.Во подлабоко тавче добро загрејте го маслото, а потоа со лажица спуштајте мали топчиња да се пржат.
  4. супер мириса4.Пржете ги околу 1-2 минути од едната страна и уште толку од другата, а потоа извадете ги врз салфетка или кујнска хартија за да се упие вишокот маснотија.
  5. една секунда пред да ги снема5.На крајот, послужете ги додека се уште топли во комбинација со сиренце, кашкавал, ајвар, или било што други што ви се наоѓа по дома. Пријатно!