Рататуј (фр. Ratatouille) е традиционален француски специјалитет, чие име во превод значи мешана разновидна храна. Рататијот  е прав летен ручек, кој во основа е вегетаријански. Но денес, Лилјана, ни подготви поинаква варијанта на Рататуј, овојпат Рататуј со плескави –  навистина вкусно…. пробајте и вие..

Рататуј со плескавици

By Лилјана Илиева Published: June 4, 2013

    Рататуј (фр. Ratatouille) е традиционален француски специјалитет, чие име во …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Најпрвин спремети ги плескавиците: измешајте го месото со зачинките кои сте ги одбрале, ситно сецканиот магданос, веке растворениот Фант мешавината, направете помали но потенки плескавици и лесно запржете ги на малку зејтин. Тргнете ги..
    2. 2.Тиквичките, модриот и црвениот патлиџан исечете ги на кругови, посолете.
    3. 3.Во сад на зејтин ставете прво да го пржите ситно сецканиот кромид и лукчето - околу 2 мин. по што ке додадете ситно сецканата пиперка и продолжете да пржите уште 5 минути, по што ке го додадете ренданиот црвен патлиџан, магданосот, босилекот, солта, биберот и шекерот- исто така продолжувајки сето заедно да се пржи уште 5-6 мин. Тргнете од огнот.
    4. 4.Во садче ставете ги ситно исецканите магданосот, лукчето и пиперката – сето ова залејете го со зејтинот и оставете настрана.
    5. Подготовка на рататуј5.Во садот подготвен во кој ке се прави овој Рататуј- прво истурете го сосот, врз него наредете ги исечените на кругови модар и црвен патлиџан и тиквичката, а помегу нив ставајте од плескавиците. Откако сте наредиле- врз нив посипете ја смесата спремана од магданосот и лукот.
    6. Рататуј спремен за печење6.Ставете во рерната да се печи на 180-200 степени околу 60 мин. Лепчето пред вас… и што да ви кажам, – Пријатен апетит!
    7. Испечен рататуј7.НАПОМЕНА: Кој сака да е луто…пиперките ги ставаме лути, а некој ако не јаде луто комотно нека си стави благи пиперки. Во сосот кој се спрема како подлога- можете да ставите и 1-2 лажици црно или бело суво вино и 2-3 лажици сос од патлиџан. Тоа останува на вас – а исто така е вкусно.