Кога ќе се спомене торта, морам да признаам дека веднаш помислувам на Реформ. Вистинска класика и кралица на десертите! Кај нас веќе три генерации се прави (колку што јас знам :)), и се надевам дека оваа традиција ќе продолжи и во иднина. Ако не сте ја пробале, сега навистина е моментот за тоа!

Реформ торта

By Гастронаутка Published: February 24, 2014

    Кога ќе се спомене торта, морам да признаам дека веднаш помислувам на …

    Ingredients

    Instructions

    1. Изматете шне од белките1.Загрејте ја рерната на 180 степени. Од 6 белки и 6 лажици шеќер изматете цврсто шне.
    2. Измешајте ги мелените ореви и брашното2.Во шнето додадете 150 г мелени ореви и 1,5 лажица брашно и нежно, но добро промешајте со лажица.
    3. Распоредете ја смесата во тавче3.Распоредете ја смесата во тавче за печење (од рерна) врз хартија за печење и ставете ја кората да се пече околу 15-20 минути (проверете со чепкалка да ли е готова).
    4. Испечете две кори и поделете ги на половина4.Додека кората е уште топла, внимателно одлепете ја хартијата, исечете ги ивиците и поделете ја на два дела. Претходните чекори повторете ги уште еднаш за да добиете 2 кори. Оставете ги да се оладат убаво.
    5. Изматете ги жолчките и сварете ги на пареа5.Сите жолчки ставете ги во подлабок сад за матење, и матете со миксер постепено додавајќи 10 лажици шеќер. Кога смесата ќе стане густа и бледожолтеникава, префрлете ја во тенџере и варете ја на пареа околу 17-18 минути со постојано мешање.
    6. Корите мачкајте ги со оладениот фил6.Настрана изматете го путерот со миксер и додадете го растопеното чоколадо. Убаво промешајте, а потоа додадете го во смесата со жолчки додека е уште топла (но не врела).
    7. Малку украсување7.Оставете го филот малку да се олади, а потоа филувајте ја тортата. Можете врз секоја кора да испрскате малку млеко пред да го ставите филот.
    8. До половина веќе изедена :)8.Забелешка: Морам да признаам дека мене ми фалеше фил за украсување, па направив уште половина доза. Ако вака ви преостанат белки, можете да ги смрзнете, па да си направите бело колаче (куглоф) :). Нека ви е на здравје!