Вчера си печевме риба за ручек. Не ни остана многу, мора да признаеме, ама тие слатки мали остатоци беа совршени за една супер вкусна и брза рибја чорба.
Рибја чорба
By May 8, 2013
Published:- Prep: 10 mins
- Cook: 30 mins
- Ready In: 40 mins
Вчера си печевме риба за ручек. Не ни остана многу, мора да признаеме, ама …
Ingredients
- 200-300 г остатоци од печена или пржена риба
- 1 компир
- 1 морков
- 1 главица кромид
- 0,5 кафена лажичка црвен пипер
- 2-3 моркови
- малку целер
- малку магдонос
- 1,5 кафена лажичка мешан зачин
- други зачини по желба
Instructions
- 1.Ставете го зеленчукот да се вари во експрес лонец околу 10-тина минути.
- 2.Откако ќе се свари, извадете го зеленчукот и испасирајте го добро со блендер или миксер (не ја фрлајте водата).
- 3.Вратете ја испасираната смеса во водата каде што се вареше зеленчукот, додадете малку мешан зачин и други зачини по желба, и додадете уште вода (по желба).
- 4.Вратете го лонецот на оган (не го затворајте) и почекајте водата да зоврие.
- 5.Кога ќе зоврие, додадете ги парчињата риба, и варете уште 3-4 минути. Послужете ја чорбата топла.
- Cuisine: Предјадење
- Course: Варење
- Skill Level: Едноставна