Дали ќе го комбинирате ова фантастично рижото со риба, остатоци од мевце од вчерашниот ручек или пак само со салата, задоволството ви е секако загарантирано.

Рижото со суви вргањи

By Гастронаутка Published: October 20, 2012

    Дали ќе го комбинирате ова фантастично рижото со риба, остатоци од мевце …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Сувите вргањи потопете ги во вода и оставете ги да постојат така околу 20 минути. Потоа исцедете ги, но не ја фрлајте водата.
    2. 2.Во подлабоко тавче загрејте го маслото, а потоа додадете го ситно исечканиот кромид и лук и пржете ги околу 5 минути.
    3. 3.Потоа додадете го оризот и измешајте убаво за оризот да го упие маслото и малку да се запржи.
    4. 4.Додадете го бујонот од зеленчук (или вода) и водата во која се киснеа вргањите и оставете да врие околу 20 минути во непокриено тавче. Потоа покријте го со капак и оставете да се крчка на тивок оган се додека целата вода не се упие. Повремено мешајте.
    5. 5.Додадете ги вргањите и свежите печурки, а потоа покријте го тавчето со капак и оставете да се крчка на тивок оган се додека целата вода не се упие, односно додека оризот не омекне. Повремено мешајте, и ако е потребно додадете уште вода.
    6. 6.Кога оризот ќе омекне, зачинете со сол, црн пипер и ситно исечкан магдонос, додадете го пармезанот, убаво промешајте и послужете додека е топло.