Кога денес би се направила анкета низ балканските земји како што се Македонија, Грција, Бугарија, Турска, Босна или Србија со едно единствено прашање – кој е вашиот омилен десерт, со сигурност тврдам дека еден од најчестите одговори ќе биде дека тоа е баклава. И тоа верувајте не е случајно.

Овој десерт има посебен статус кога станува збор за балканската кујна  и вкусот на баклавата на овие простори има посебен шмек и тоа независно дали е направена дома или е купена од локалната слаткара. На овој регион најголемите верски празници христијански и муслимански се празнуваат и слават со добро парче баклава.

Тоа кажува се за статусот кој го ужива овој десерт.  Што се однесува до потеклото на баклавата, постојат повеќе толкувања но најверодостојна е приказната која вели дека отоманските Турци за време на големата Империја го популаризирале овој рецепт најпрво насекаде низ Балканот, а подоцна низ  Европа за конечно преку големиот број иселеници и насекаде низ светот.

Иако постојат повеќе верзии на оригиналниот рецепт нам најмногу ни се допаѓа оној најблиску до класиката – баклава со ореви за која ви тврдиме дека ќе ги задоволи и најпребирливите мераклии на слатки нешта.

Самиот рецепт е прилично едноставен, особено ако ги правите со готови кори за баклава. Правењето на овој десерт  со домашни кори е нешто поинаква приказна за кој треба многу повеќе умешност и трпение, но и тоа не е премногу сложено, особено ако сте подготвени за предизвици.

Мора да ви се пофалиме дека Ана пред некој ден и успеа во намерата да направи баклава со домашни кори и беше пресреќна што успеа во предизвикот кој и се чинеше премногу компликуван на почетокот.  Бидејќи рецептот за овој тип на баклава е се уште  во фаза на доработка, ви ветуваме дека во прва наредна прилика ќе го објавиме и ќе ви покажеме како самите да направите кори и приготвите домашна баклава.

За сега го имате на располагање овој рецепт со готови кори, кој исто така е одличен и нема да му најдете никаква мана. Десерт кој го препорачуваме за сите оние кои  сакаат благи нешта потопени во шербет. Знаеме дека е малку повеќе калоричен од останатите десерти, но понекогаш и телото и душата треба да бидат задоволени. Со овој рецепт ќе го постигнете тој совршен спој.
Ролована баклава


Рецептот го приготвија и фотографираа Ана&Зоран Зафировски. Забрането превзмемање на оваа содржина без согласност на авторите! 

Состојки:

  • 8 кори за баклава

Фил:

  • 100 г мелени ореви
  • 50 г мелени бисквити
  • 2 г. лажици гриз
  • 50 мл масло за готвење

 Друго:

  • 50 г путер
  • 50 мл масло за готвење

Шербет:

  • 300 г шеќер
  • 350 мл вода
  • 1 м. лажица ванила
  • 1 м. лажица сок од лимон

 Подготовка:

  1. Подготовка на шербетот: Во длабок сад ставете ја водата да зоврие. Откако ќе зоврие, додадете го шеќерот и варете 5 минути. Пред да го тргнете шербетот од оган, додадете сок од лимон и ванила. Оставете шербетот да се олади.
  2. Во чинија, измешајте ги оревите заедно со мелените бисквити, гризот и маслото за готвење.
  3. Путерот растопете го и измешајте го со маслото за готвење.
  4. Садот за печење со големина 20 cm x 20 cm намачкајте го со путер. Рерната загрејте ја на 220 степени Ц.
  5. Земете една кора за баклава и со помош на четка премачкајте со путер. Ставете врз неа уште една кора и премачкајте ја со путер.
  6. На едниот крај од корите, по целата должина, распоредете ¼ од филот. Свиткајте ги во ролат и стегнете ги што е можно повеќе. Краевите исечете ги, пресечете ги ролатите на пола и ставете ги во садот за печење.
  7. Повторете ја постапката со останатите кори. Внимавајте ролатите да бидат цврсто стиснати една до друга во тавчето.
  8. Со остар нож, пресечете ги ролатите на мали парчиња и премачкајте ги со преостанатиот путер.
  9. Печете ги околу 10-тина минути, а потоа намалете ја температурата на 150-170 степени и печете уште 20 минути или додека корите не добијат убава златна боја.
  10. Топлата баклава прелијте ја со оладениот шербет и ставете ја да отстои барем 6-8 часа за да може шербетот убаво да се впие.

 Ролована баклава

Ролована баклава
Кога денес би се направила анкета низ балканските земји како што се Македонија, Грција, Бугарија, Турска, Босна или Србија со едно единствено прашање - кој е вашиот омилен десерт, со сигурност тврдам дека еден од најчестите одговори ќе биде дека тоа е баклава. И тоа верувајте не е случајно. Иако постојат повеќе верзии на оригиналниот рецепт нам најмногу ни се допаѓа оној најблиску до класиката - баклава со ореви за која ви тврдиме дека ќе ги задоволи и најпребирливите мераклии на слатки нешта. Самиот рецепт е прилично едноставен, особено ако ги правите со готови кори за баклава. Правењето на овој десерт со домашни кори е нешто поинаква приказна за кој треба многу повеќе умешност и трпение, но и тоа не е премногу сложено, особено ако сте подготвени за предизвици.
Write a review
Принт
Време на подготовка
30 min
Време на готвење
30 min
Вкупно време
1 min
Време на подготовка
30 min
Време на готвење
30 min
Вкупно време
1 min
Состојки
  1. 8 кори за баклава
Фил
  1. 100 г мелени ореви
  2. 50 г мелени бисквити
  3. 2 г. лажици гриз
  4. 50 мл масло за готвење
Друго
  1. 50 г путер
  2. 50 мл масло за готвење
Шербет
  1. 300 г шеќер
  2. 350 мл вода
  3. 1 м. лажица ванила
  4. 1 м. лажица сок од лимон
Подготовка
  1. Подготовка на шербетот: Во длабок сад ставете ја водата да зоврие. Откако ќе зоврие, додадете го шеќерот и варете 5 минути. Пред да го тргнете шербетот од оган, додадете сок од лимон и ванила. Оставете шербетот да се олади.
  2. Во чинија, измешајте ги оревите заедно со мелените бисквити, гризот и маслото за готвење.
  3. Путерот растопете го и измешајте го со маслото за готвење.
  4. Садот за печење со големина 20 cm x 20 cm намачкајте го со путер. Рерната загрејте ја на 220 степени Ц.
  5. Земете една кора за баклава и со помош на четка премачкајте со путер. Ставете врз неа уште една кора и премачкајте ја со путер.
  6. На едниот крај од корите, по целата должина, распоредете ¼ од филот. Свиткајте ги во ролат и стегнете ги што е можно повеќе. Краевите исечете ги, пресечете ги ролатите на пола и ставете ги во садот за печење.
  7. Повторете ја постапката со останатите кори. Внимавајте ролатите да бидат цврсто стиснати една до друга во тавчето.
  8. Со остар нож, пресечете ги ролатите на мали парчиња и премачкајте ги со преостанатиот путер.
  9. Печете ги околу 10-тина минути, а потоа намалете ја температурата на 150-170 степени и печете уште 20 минути или додека корите не добијат убава златна боја.
  10. Топлата баклава прелијте ја со оладениот шербет и ставете ја да отстои барем 6-8 часа за да може шербетот убаво да се впие.
Забелешка
  1. Рецептот го фотографираа Ана&Зоран Зафировски. Забрането превзмемање на оваа содржина без согласност на авторите!
MiGusto.mk - Мој живот. Мојот вкус! http://migusto.mk/