Рецепт изваден од прашливиот нотес на баба. Десерт кој ме врати многу години наназад кога задолжително ми тераа мерак со неколку парчиња ружици. Зошто тогаш и вие да не се потсети на овој вкус и да го пренесете на следните генерации!

Ружици

By Тетка Биберче Published: February 28, 2013

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 1 hr 30 mins

Рецепт изваден од прашливиот нотес на баба. Десерт кој ме врати многу …

Ingredients

Instructions

  1. Подготовка на тестото1.Јајцата измешајте ги со шеќерот. Додадете млеко и масло за готвење и добро изматете. Брашното измешајте го со сувиот квасец и прашокот за пециво и додадете го во смесата.
  2. Делење на два дела2.Месете се додека не добиете хомогена и мазна смеса, тесто кое не е премногу тврдо. Поделете го на два дела.
  3. Додавање на какао во тестото3.Во едниот дел од тестото додадете какао во прав и добро измесете го.
  4. Сукање на белата кора4.На набрашнета површина, белото тесто исукајте го тенко и во форма на правоаголник.
  5. Сукање на црната кора5.И црното тесто исукајте го со иста големина како и белото тесто.
  6. Ролување на корите6.Тестата ставете ги едно врз друго и од нив формирајте ролат.
  7. Сечење на ролатот на тенки парчиња7.Исечете го ролатот на тенки парчиња.
  8. Спремни за стоење8.Тавата за печење намачкајте ја со масло за готвење. Ружиците наредете го со поголемо растојание и оставете ги околу 45 минути да отстојат и малку да нараснат.
  9. Испечени ружици9.Печете на 190 степени, околу 15 мунити или се додека малку не потемнат.
  10. Налевање со шербет10.Сварете 500 мл вода и додадете го шеќерот. Варете го околу 7-8 минути, додадете малку лимон и истурете го врз малку подоладените ружици.
  11. Сервирани ружици11.Оставете ружици целосно да го упијат шербетот и да се оладат, па сервирајте ги. Добар апетит!