Ако го сакате песто сосот, тогаш сигурно ќе уживате во оваа малку поинаква компир салата. Одлична е како предјадење, а богами и како додаток на главно јадење (и супер оди со чаша изладено бело винце). Пријатен апетит!

Салата со млади компири и песто

By Гастронаутка Published: May 23, 2014

    Ако го сакате песто сосот, тогаш сигурно ќе уживате во оваа малку …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Добро измијте ги компирчињата (не ги лупете), а потоа ставете ги да се варат во вода со малку сол. Кога ќе се сварат, пресечете ги на половинки и оставете ги во подлабок сад да се оладат.
    2. 2.Во посебен сад измешајте ги добро маслиновото масло, мајонезот, сокот од лимон и песто сосот. Зачинете со сол и црн пипер по вкус.
    3. 3.Ислупените бадеми исечкајте ги на покрупни парчиња, а потоа запржете ги во тавче без масло додека не ја сменат бојата. Кога ќе се оладат додадете ги во сосот и промешајте.
    4. 4.Прелијте ги оладените компири со сосот и измешајте. Покријте го садот со пластична фолија и оставете ја салатата да отстои барем 2 часа во фрижидерот пред да ја послужите. Декорирајте со неколку ливчиња свеж босилек.