Се води како салата, но ова е прекрасно летно јадење. Ако го сакате мирисот и вкусот на лук, овој начин на подготовка сигурно ќе ви се допадне.

Салата со тестенини и печен лук

By Гастронаутка Published: June 26, 2012

    Се води како салата, но ова е прекрасно летно јадење. Ако го сакате …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Загрејте ја рерната на 200 степени. На главиците лук отсечете им ги врвовите (како кога се лупи кромид), а потоа ставете ги во парче алуминиумска фолија, попрскајте ги со малку масло, и убаво затворете ја фолијата како пакетче. Ставете ја фолијата во тавче и печете околу 40-50 минути или додека лукот сосема не омекне.
    2. 2.Сварете ја тестенината според упатството на пакетчето. Потоа исцедете ја убаво, префрлете ја во подлабок сад и попрскајте ја со малку маслиново масло. Оставете ја убаво да се олади.
    3. 3.Во меѓувреме, со миксер или во блендер измешајте го сирењето со јогуртот додека не се соединат, а потоа додадете го целиот печен лук (само притиснете меѓу прстите, и лукчето само ќе излезе од лушпата). Повторно убаво измешајте, а потоа зачинете со сол и црн пипер по желба.
    4. 4.Доматите и маслинките исечкајте ги на парчиња. Врз оладената паста истурете ја смесата со јогурт, сирење и лук, потоа додадете ги доматите, маслинките и босилекот и се убаво измешајте.